Holandia to pierwszy co do wielkości eksporter cebuli na świecie – w roku 2015 światowa wielkość eksportu tego warzywa to 7,352 mln ton, z czego 1,066 mln ton to właśnie wywóz holenderski.
Jak zauważa FAMMU/FAPA, od paru już lat utrzymuje się on na bardzo zbliżonym poziomie 900 tys. ton do 1100 tys. ton. Jak już wspomniano w roku 2015 Holendrzy wysłali 1,066 mln ton z czego głównym importerem okazały się być państwa afrykańskie z wielkością ponad 460 tys. ton. Ponad 284, tys. ton skierowano do pozostałych krajów unijnych i 212 tys. ton do państw obu Ameryk. Największe ilości holenderskiej cebuli sprowadziła w zeszłym roku Senegal – 153,6 tys. ton oraz Brazylia – 130,7 tys. ton oraz Wielka Brytania – ponad 103 tys. ton.
W porównywalnym czasie ubiegłego roku wielkość zakupu cebuli w Holandii oceniono na 130 tys. ton, przy czym największym dostawcą na holenderski rynek była Nowa Zelandia z wynikiem ponad 33,8 tys. ton. Poza tym, 31,3 tys. ton to dostawy egipskiej cebuli, a 19 tys. ton belgijskiej.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet Uien 2016 foto:
sxc.hu