Do wzrostu eksportu przyczyniła się większa niż rok temu wysyłka: marchwi - o 63%, pomidorów - o 49% i ogórków. W tym samym czasie wyeksportowano 63,9 tys. t przetworów warzywnych wartych 43,5 mln EUR.
Z danych zebranych przez Stępkę i Smoleńskiego wynika, że wobec października poprzedniego roku wolumen sprzedaży przetworów warzywnych zmalał o 6%, a jego wartość wzrosła o 4%. Mniej niż rok wcześniej sprzedano suszy warzywnych - o 28%, mrożonek - o 7%. Natomiast zwiększył się eksport konserw o 11%.
Import warzyw świeżych był na poziomie 20,3 tys. t wartych 13,3 mln EUR. W ujęciu rocznym zwiększył się on o 73%, a jego wartość o 42%. Wzrost wysyłki spowodowany był 350% zwyżką zakupu kapusty, 450% - pomidorów i o 153% większym importem cebuli.
W Rynku Rolnym podano także, że zakup przetworów warzywnych wyniósł 19,0 tys. t, a jego wartość osiągnęła granicę 18,0 mln EUR. Stwierdzono stabilizację ilości i wartości importu ogólnej ilości przetworów warzywnych w stosunku do ubiegłego roku. Więcej sprowadzono marynat - o 46% i konserw - o 28%.