| Autor: redakcja1

Eksport wybranych warzyw z Polski w sezonie 2012/2013

Jak wynika z danych Eurostatu, w sezonie 2012/2013 zwiększył się eksport świeżych warzyw z Polski. Stało się tak głównie za sprawą większych zbiorów świeżych warzyw oraz wyższemu popytowi eksportowemu – podaje Bank BGŻ.

Eksport wybranych warzyw z Polski w sezonie 2012/2013
W dużym stopniu, bo o 22% do 98 tys. t wzrósł eksport świeżych pomidorów. Jest to już trzeci sezon, gdzie utrzymuje się tendencja wzrostowa eksportu. Główną przyczyną tej sytuacji jest wysyłka do Rosji, która posiada 41% udziałów w zakupie polskich pomidorów w okresie do lipca 2012 r. do czerwca 2013 r. Ponadto odpowiada za ponad 50% jego wzrostu w odniesieniu do minionego sezonu.
 
Rosja miała także istotne znaczenie w kształtowaniu się eksportu krajowej marchwi. W sezonie 2012/2013 wysłano z Polski 30,4 tys. ton tego warzywa, tj. o 36% więcej niż w poprzednim sezonie. Z tego eksport do Rosji oscylował w granicy 12,5 tys. ton, co oznacza wzrost o 81% w ujęciu rocznym. Poza tym to również największa wielkość wolumenu w ciągu 5 ostatnich lat. Wzrosła także wysyłka do Czech i Słowacji w sumie o 15,7% do 6,4 tys. t, które są odpowiednio drugim i trzecim odbiorcą polskiej marchwi.
 
Według statystki europejskiej, zwiększył się kontyngent wywozu krajowej kapusty, zarówno białej jak i czerwonej, a także świeżej cebuli. Wyniósł on odpowiednio 37,1 i 17,9%, czyli wzrósł do 62,1 i 128,4 tys. ton, co w odniesieniu do cebuli oznaczało rekordowy poziom.
 
Podobnie jak w odniesieniu do pozostałych warzyw wynikał on ze zwiększonego popytu ze strony Federacji Rosyjskiej, co przełożyło się na 370% zwyżkę eksportu cebuli do tego kraju. Jednakże w przypadku cebuli, większego znaczenia nabrały kierunki, o stosunkowo wysokim udziale w wielkości wysyłki, takie jak Wielka Brytania czy Bułgaria, gdzie nastąpił wzrost odpowiednio o 9,8 i 64,5% do 32,6 i 10,3 tys. ton.


Tagi:
źródło: