Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-18
-
Życzenia Wielkanocne
2025-04-17 -
Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO
2025-04-16
Poznaj produkty
-
Kombajn pokosu SA22 (900) SAMON
2020-10-08 -
AVR Spirit 8200 Kombajn do zbioru ziemniaków
2011-12-01 -
Stord CM37-2025B
2020-02-07 -
Głowica zaszywająca Fischbein „F”
2016-04-20 -
Ładowarka teleskopowa MLT 629 20
2014-04-04
Wyższa podaż warzyw przyczynia się do redukcji cen
Wyższa podaż warzyw gruntowych w bieżącym roku przyczyniła się do obniżek cen na rynku krajowym.
Ceny warzyw
Jak wynika z danych monitoringu MRiRW w sierpniu br. przeciętne ceny skupu cebuli oferowanej na rynek świeży były mniejsze o 17% w relacji do sierpnia 2015 r. i wynosiły 0,73 zł/kg. Z kolei marchew w analogicznym okresie potaniała o 49% do 0,62 zł/kg, a kapusta biała o 37% do 0,91 zł/szt.
Zdaniem ekspertów BGŻ BNP Paribas, skala spadków cen jest efektem wysokiej bazy odniesienia w roku poprzednim. Znaczna zwyżka cen notowana w poprzednim sezonie spowodowana była relatywnie niskimi zbiorami warzyw gruntowych w kraju. Warto jednak podkreślić, że mimo tego, obserwowany średni poziom cen wielu gatunków warzyw w kraju był jednym z niższych w ostatnich 10 ciu latach.
