Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Ciągnik Steyr Expert CVT
2020-03-12 -
MASZYNY WIELOFUNCKYJNE MULTIONE
2011-02-23 -
Haybuster Model H-1030
2020-07-15 -
PRONAR 6180
2013-02-05 -
Zestaw do oleju Oil Kit
2013-12-13
Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny zawieszone
W dniu 30 kwietnia 2015 roku w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/679 z dnia 29 kwietnia 2015 r. zawieszające składanie wniosków o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny, przewidziane w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2015/360 – podaje FAMMU/FAPA.
Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny
Rozporządzenie 2015/679 weszło w życie w dniu 1 maja br. Możliwość składania wniosków zostaje zawieszona na okres od 2 do 8 maja br. Wnioski o zawarcie umów złożone w tym okresie nie zostaną przyjęte. Natomiast wnioski złożone od 29 kwietnia 2015 r., w przypadku których decyzja o przyjęciu byłaby podjęta w okresie 2-8 maja br., zostają odrzucone, przy czym wnioski o dopłaty można było składać od 9 marca br.
Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku miało na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i podniesienie cen. Za zamknięciem systemu wsparcia przemawia aktualna analiza sytuacji na rynku wieprzowiny, która wskazuje na wzrost cen od czasu jego wprowadzenia. Komisja zamierza teraz przedłożyć stosowne rozporządzenie zamykające system dopłat do zaopiniowania Komitetowi ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych.
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w okresie od 9 marca do 27 kwietnia br. w ramach mechanizmu dopłat wszystkie państwa członkowskie UE złożyły wnioski na 63,507 tys. ton wieprzowiny.
O największe ilości wnioskowały Dania - 15,25 tys. ton, Hiszpania - 13,72 tys. ton, Niemcy - 7,96 tys. ton i Polska - 7,65 tys. ton. Ze wszystkich produktów, w stosunku do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono w magazynach najwięcej elementów bez kości - 63% ogółu przechowywanego mięsa.