| Autor: redakcja1

Wzrost spożycia wieprzowiny we Francji

Serwis rolny Agreste poinformował, że w obrębie pierwszych dziewięciu miesięcy 2014 r. konsumpcja wieprzowiny we Francji wyniosła 1,4 mln ton i była o 1,6% większa niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.

Wzrost spożycia wieprzowiny we Francji

Spożycie wieprzowiny we Francji

Produkcja sięgnęła 1,475 mln ton i była mniejsza o 1%. Rosyjskie embargo na import wieprzowiny z UE, zostało wprowadzone pod koniec stycznia br. i  przełożyło się na spadek francuskiego eksportu.

Eksport wieprzowiny z Francji

Od stycznia do października 2014 roku Francja wyekspediowała za granicę 460 tys. ton mięsa wieprzowego, tj. o 5,5% mniej niż w tym samym okresie 2013 r. Wysyłka do Rosji był niższa o 90%, zmalały także dostawy do Chin. Wzrosła z kolei sprzedaż na inne rynki trzecie, czyli m.in. do Japonii, Korei Płd. i na Filipiny.

Import trzody chlewnej

Zakup mięsa wyniósł 463,7 tys. ton i był zbliżony do ubiegłorocznego. Przywóz żywej trzody chlewnej zmniejszył się o 25% do 3,3 tys. szt., wywóz zwiększył się za to o 3% o 43,8 tys. szt.



Tagi:
źródło: