Jak wynika z danych Amerykańskiej Federacji Eksporterów Mięsa (USMEF), w okresie od stycznia do lipca br. USA wyeksportowały w ekwiwalencie wagi tuszy ponad 1 mln ton wieprzowiny, czyli o 7% więcej niż w tym samym okresie 2013 r. Wartość wysyłek zwiększyła się o 18% do 3,4 mld USD – podaje FAMMU/FAPA.
Eksport wieprzowiny
Czołowym odbiorcą pod kątem kontyngentu wywozu był Meksyk, a wartościowo – Japonia. Wzrost wysyłki na rynek meksykański to wynik rosnącego spożycia wieprzowiny w tym kraju oraz zwyżki cen.
Podaż mięsa z krajowej produkcji jest z kolei ograniczona ze względu na wpływ epidemii biegunki epidemicznej świń (PED). Problemy z wirusem PED w Japonii również wpłynęły na obniżenie się produkcji i zwiększenia cen w Japonii. Wysoka dynamika zwyżki sprzedaży do Korei Płd. została spowodowana wzrostem cen na tym rynku.
Spadek notowań i nadpodaż wieprzowiny w Chinach były powodem nieznacznego przyrostu amerykańskiego eksportu w tym kierunku. W analizowanym czasie tego roku USA ulokowały na rynkach zagranicznych 28% krajowej produkcji wieprzowiny.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 09.09.14, USMEF foto:
Gospodarz.pl