| Autor: mikolaj

Wzrost eksportu wieprzowiny z Niemiec

W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy br. niemiecki eksport wieprzowiny wzrósł w skali roku o 1% do ok. 1,3 mln ton. Wywóz do innych państw członkowskich UE wyniósł ok. 1 mln ton i był o 3% niższy niż w trzech kwartałach 2014 r., spadła głównie sprzedaż do Włoch, wzrosła natomiast do Polski i Holandii.

Wzrost eksportu wieprzowiny z Niemiec

Eksport wieprzowiny z Niemiec

Pomimo obniżenia wysyłek, Włochy pozostały największym odbiorcą wieprzowiny z Niemiec (21% całkowitego eksportu). Dla zrekompensowania spadku wywozu do UE, zwiększono o jedną czwartą (do ok. 250 tys. ton) wysyłki do krajów trzecich, głównie do Chin, gdzie trafiło ponad dwukrotnie więcej niemieckiej wieprzowiny niż rok wcześniej. Zanotowano również 10% wzrost wywozu do Korei Płd. Jak informuje FAMMU/FAPA, zgodnie z tegoroczną tendencją spadkową cen na rynku unijnym, wartość eksportu wieprzowiny z Niemiec w omawianym okresie br. obniżyła się o 6% w skali roku do 2,6 mld EUR.

Import wieprzowiny do Niemiec

Niemiecki import wieprzowiny w pierwszych trzech kwartałach br. był o 9% niższy niż przed rokiem i wyniósł ok. 692 tys. ton. Zakupy w Danii, która była największym dostawcą, obniżyły się o 1%, spadł również znacznie przywóz z Belgii (-14%) i Holandii (-10%). Niższe niż rok temu były dostawy żywca wieprzowego do Niemiec (-9% do 10,5 mln szt.), głównie warchlaków i tuczników z Holandii, Danii i Belgii. Spadł również eksport żywych świń z Niemiec.


Tagi:
źródło: