Eksport wieprzowiny z UE
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze - 45% oraz mięso mrożone - 43%, których wysłano po 6% więcej niż w tym samym czasie 2014 r. Największa dynamika zwyżki wywozu miała jednak miejsce w odniesieniu do świeżego mięsa o 45% do 97 tys. ton. W przypadku kiełbas i przetworów oraz żywca wieprzowego miał miejsce spadek wywozu. Miesięczny kontyngent wysyłki mięsa i podrobów był we wrześniu br. drugi pod kątem wielkości w historii, przede wszystkim za sprawą znacznego wzrostu dostaw do Chin. Jedynie w październiku 2014 r. zanotowano wyższy eksport.
Najwięcej unijnej wieprzowiny trafiło do Azji
Największymi importerami mięsa i produktów wieprzowych z UE w czasie od stycznia do września br. były kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu przeważały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 38% więcej i 32% mniej niż przed rokiem. Chiny zakupiły w tym okresie 46% unijnego wywozu podrobów wieprzowych. 50% zwyżka wysyłki na rynek chiński jest wynikiem redukcji pogłowia trzody chlewnej w Chinach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa, ze względu na niskie ceny, słabszy euro względem dolara amerykańskiego.
W wywozie na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Wysoki wzrost eksportu wieprzowiny do Korei Płd. został spowodowany obniżeniem krajowej produkcji z uwagi na epidemię pryszczycy. Mniejsze dostawy do Japonii oznaczają odbudowę tamtejszej produkcji po zeszłorocznej epidemii pryszczycy oraz zwiększeniu się udziału USA w japońskim imporcie.
Niewielki udział Rosji
Rosja sprowadziła od stycznia do września br. tylko ok. 10 tys. ton produktów wieprzowych z UE, w tym głównie smalcu, słoniny i przetworów, a więc o 83% mniej niż w tym samym okresie 2014 r. Rosyjski przywóz mięsa i żywca wieprzowego z UE był niemal zerowy. Było to spowodowane embargiem na przywóz żywności, w tym też wieprzowiny z UE i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r. na rok, a przedłużonym do sierpnia 2016 r.
W analizowanym okresie br. najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wysłały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona czołowych eksporterów, najsilniejsze spadki wywozu dotyczyły Polski i Włoch. Zwiększyły z kolei sprzedaż na rynki trzecie m.in. Niemcy, Hiszpania, Wielka Brytania i Belgia.
W obrębie pierwszych dziewięciu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 26 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu o 1,3% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów przeważały podroby i tłuszcze - 68% udział. Głównym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, przywóz z tego kraju wzrósł w ujęciu roku o 15% do 15 tys. ton.