| Autor: redakcja1

Eksport wieprzowiny z UE wzrósł o 5% do 1,67 mln ton

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 1 671 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu, czyli o 5,2% więcej niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.

Eksport wieprzowiny z UE wzrósł o 5% do 1,67 mln ton

Eksport wieprzowiny z UE

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze - 757 tys. ton oraz mięso mrożone - 720 tys. ton, których wywieziono odpowiednio o 7% i 37% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Największa dynamika zwyżki dostaw miała jednak miejsce w odniesieniu do świeżego mięsa o 37% do 71 tys. ton. Spadek eksportu dotyczył żywca kiełbas i przetworów wieprzowych o 12% do 96 tys. ton oraz żywca o 9% do 9,8 tys. ton.

 

Największymi importerami mięsa i produktów wieprzowych z UE w okresie od stycznia do lipca br. były kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Korea Płd., Hongkong i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu przeważały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 37% więcej i 38% mniej niż przed rokiem. Chiny zakupiły w tym czasie 64% unijnego wywozu podrobów wieprzowych. W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Wysoka zwyżka eksportu wieprzowiny do Korei Płd. wynikała z obniżenia krajowej produkcji z uwagi na epidemię pryszczycy.

 

Rosja zaimportowała od stycznia do lipca br. 8 tys. ton produktów wieprzowych z UE, w tym głównie smalcu, słoniny i przetworów w stosunku do 55 tys. ton w tym samym czasie 2014 r. Rosyjski przywóz mięsa i żywca wieprzowego z UE był niemal zerowy. Było to spowodowane zakazem na import żywności, w tym także wieprzowiny z UE i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r. na rok, a przedłużonym do sierpnia 2016 r.

 

W analizowanym czasie najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wysłały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona czołowych eksporterów, najsilniejsze spadki eksportu dotyczyły Polski i Włoch. Wzrosły z kolei dostawy na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Niemcy, Wielka Brytania i Belgia.

 

W obrębie pierwszych siedmiu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 20,5 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych w wadze produktu – o 1,1% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów przeważały podroby i tłuszcze - 14,3 tys. ton. Najważniejszym ich dostawcą do UE była jak zawsze Szwajcaria, przywóz z tego kraju wzrósł w obrębie roku o 16% do 11 tys. ton.



Tagi:
źródło: