W omawianym okresie 2017 r. udział krajów UE w wolumenie polskiego eksportu mięsa wieprzowego zmalał z 75% do 71%. Do krajów UE skierowano 193 tys. ton wieprzowiny o wartości 384 mln euro. Kontyngent wysyłki był większy o 2% niż przed rokiem, a jego wartość – o 18%.
Spośród krajów UE, w okresie styczeń–lipiec 2017 r. głównymi importerami mięsa wieprzowego z Polski były: Włochy z 13% udziału w wolumenie i 11% udziału w wartości polskiego eksportu tego mięsa, Niemcy z 15% i 10%, Czechy z 6% i 8% i Słowacja z 6% i 7%.
Udział krajów pozostałych w wolumenie polskiego eksportu mięsa wieprzowego wzrósł z 24% do 29%. Do krajów tych skierowano w sumie 78 tys. ton mięsa o wartości 175 mln euro. Znaczącym odbiorcą z 13% udziałem w wolumenie i 19% udziałem w wartości eksportu były USA, do których dostarczono 34 tys. ton mięsa wieprzowego uzyskując 105 mln euro. Wieprzowina z Polski kierowana była też do Hongkongu - 6% udziału w wolumenie i 5% udziału w wartości i Kanady - odpowiednio 2% i 3%.
W 2017 r. sprzedaż mięsa wieprzowego z Polski może być o 5% wyższa niż w 2016 r. i prawdopodobnie wyniesie 460 tys. ton, a jej wartość może osiągnąć 949 mln euro, tj. więcej o 19% niż w 2016 r. Wzrost dynamiki eksportu w ujęciu wartościowym od dynamiki wolumenu wywozu jest wynikiem między innymi zwiększenia się cen wysyłkowych.
Większemu eksportowi będzie sprzyjała zwyżka zapotrzebowania na wieprzowinę ze strony krajów unijnych, w których w 2017 r. produkcja żywca wieprzowego ulegnie spadkowi. Jednocześnie możliwości lokowania polskiej wieprzowiny na rynkach zagranicznych mogą być utrudnione z powodu napływu tańszej wieprzowiny z USA i Brazylii, a także wprowadzenia przez niektóre kraje ograniczeń na import wieprzowiny z Polski z powodu występowania w naszym kraju ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF).