W pierwszych trzech kwartałach br. eksport mięsa wieprzowego z Hiszpanii zwiększył się o 24% w obrębie roku do 1,1 mln ton, co było głównie zasługą ponad dwukrotnego zwiększenia wolumenu dostaw do Chin do 202 tys. ton. Większe były też wysyłki do innych krajów azjatyckich – do Japonii i Korei Płd.
W trzecim kwartale br. dynamika wzrostu wywozu do Państwa Środka zmniejszyła się do 54% z uwagi na rosnącą konkurencję ze strony USA i Brazylii oraz nieznaczną odbudowę chińskiej produkcji. Od stycznia do września br. Hiszpanie zwiększyli dostawy wieprzowiny również do państw członkowskich UE.
Największy unijny odbiorca – Francja, obniżyła zakupy o 13%, zwyżkował natomiast eksport m.in. do Włoch i Polski. Zdaniem FAMMU/FAPA, wpływy z wywozu wieprzowiny z Hiszpanii w trzech kwartałach br. zwiększyły się o 19% w skali roku do 2,3 mln ton, co oznacza że wartość jednostkowa wywozu była niższa niż przed rokiem.
Ceny wieprzowiny w UE zaczęły rosnąć dopiero wiosną tego roku, a wartość wysyłek w trzecim kwartale br. była już o 22% większa niż rok temu. Hiszpańska produkcja wieprzowiny w pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku zwiększyła się o 6% w skali roku do 3 mln ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 08.12.16 foto:
Gospodarz.pl/MP