Podwyżki cen żywca wieprzowego na rynku niemieckim znalazły odzwierciedlenie na rynku krajowym.
Największą przyczyną wzrostu cen była zwyżka importu produktów wieprzowych przez Chiny, gdzie w wyniku rozprzestrzeniania się ASF pogłowie trzody chlewnej zmalało o ponad jedną trzecią. Ceny żywca wieprzowego na rynku krajowym, silnie skorelowane z cenami na rynku europejskim po obniżce w 2018 r. wykazały w tej sytuacji wyraźnym trendem zwyżkowym.
Początek 2019 r. na rynku wieprzowiny charakteryzował się niskimi cenami, jednak na przełomie marca i kwietnia 2019 r. nastąpił ich silny wzrost. Wysoki poziom utrzymał się do końca 2019 r., a w grudniu ceny osiągnęły wieloletnie rekordy.
Po sezonowych zwyżkach cen, cena skupu żywca wieprzowego w 2019 r. wyniosła 5,39 zł/kg i była o 20,3% większa od zeszłorocznej. Cena 1 prosięcia wynosząca 200 zł/szt. była również wyższa o 10,1% od notowanej przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl