Cena trzody klasy E w Polsce wyniosła 178,17 EUR/100 kg wagi poubojowej i była wyższa o 0,2% niż przed miesiącem i o 32,2% niż przed rokiem.
Cena skupu trzody w Polsce wyniosła w październiku 2019 r. 5,89 zł/kg i była o 1% niższa niż we wrześniu br. i o 33,9% większa niż w październiku 2018 r. Z danych ZSRIR/MRiRW wynika, że w listopadzie może ona wynieść 5,80 zł/kg. Byłaby wtedy o 1-2% mniejsza niż w październiku, ale w skali roku wyższa o 37%.
Zachowanie sezonowości w rozwoju cen trzody w Polsce wynika z nieznacznej aprecjacji złotego wobec euro. Zarówno w październiku, jak i w listopadzie 2019 r. euro było na średnich poziomach 4,30 zł i 4,28 zł, podczas gdy w tych samych miesiącach 2018 r. odpowiednio na poziomach 4,31 zł i 4,30 zł.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 12(346) foto:
Gospodarz.pl/MP