W okresie styczeń–październik 2020 r. z UE-27 w ekwiwalencie tusz wyeksportowano 5,1 mln ton produktów wieprzowych, czyli o 12% więcej niż przed rokiem.
Tradycyjnie największy wolumen skierowano do Chin, które zakupiły 2,7 mln ton wysłanej w tym okresie wieprzowiny. Znaczący był też wywóz wieprzowiny do Wielkiej Brytanii - 712 tys. ton, Japonii - 301 tys. ton, Hongkongu - 215 tys. ton i Korei Południowej - 165 tys. ton. Pomimo utrzymującego się zapotrzebowania na wieprzowinę ze strony krajów azjatyckich, wykrycie ognisk ASF u dzików na terenie Niemiec we wrześniu 2020 r. spowodowało natychmiastowe ograniczenia handlowe w eksporcie niemieckiej wieprzowiny do najważniejszych partnerów, tj.: do Chin, Korei Południowej i Japonii.
W efekcie Komisja Europejska oceniła, że w 2020 r. wysyłkę asortymentu wieprzowego z UE–27 do krajów trzecich mógł być tylko o 2% wyższy niż w 2019 r.5 W 2020 r. import wieprzowiny na rynek UE był dużo niższy niż w roku 2019. W okresie styczeń–październik 2020 r. kraje członkowskie sprowadziły w sumie 169 tys. ton produktów wieprzowych, czyli o 9% mniej niż w porównywalnym okresie 2019 r.
W prognozie przedstawionej przez Komisję Europejską w całym 2020 r. przywóz produktów wieprzowych do UE-27 mógł być o 8% niższy niż w roku 2019. Spadek dostaw asortymentu wieprzowego do krajów UE prawdopodobnie wynikał z nadwyżki podaży na rynku unijnym, powstałej w wyniku wstrzymania eksportu niemieckiej wieprzowiny do Chin oraz z przewidywanego na 2020 r. mniejszego spożycia wieprzowiny w UE.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MG