Jak wynika z krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskiej w 2021 r. w Unii Europejskiej zwiększy się produkcja drobiu.
Pomimo presji wywieranej na rynek przez pandemię COVID-19 i grypę ptaków oraz wysokie ceny pasz w UE w 2021 r. może zostać wyprodukowane 13,8 mln ton drobiu, czyli to więcej o 1% niż w 2020 r.
W wyniku zwyżki unijnego pogłowia świń w grudniu 2020 r., produkcja wieprzowiny w 2021 r. prawdopodobnie będzie o 0,7% wyższa niż w 2020 r. i wyniesie 23,4 mln ton. Wzrostowi produkcji będzie sprzyjał m.in. utrzymujące się zapotrzebowanie na wieprzowinę ze strony Chin.
W 2021 r. w UE produkcja wołowiny może być o 1% niższa niż w 2020 r. i prawdopodobnie wyniesie 6,8 mln ton. Będzie to spowodowane spadkiem unijnego pogłowia bydła w grudniu 2020 r. i mniejszym popytem ze strony sektora gastronomicznego.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu