| Autor: redakcja1

Unijna produkcja wieprzowiny

W Unii Europejskiej w okresie styczeń–październik 2021 r. uboje przemysłowe świń zwiększyły się o 1,8% w stosunku do analogicznego okresu 2020 r. i wyniosły 19,3 mln ton.

Unijna produkcja wieprzowiny
Zwiększenie ubojów zaobserwowano szczególnie wśród części największych unijnych producentów wieprzowiny, m.in. w Hiszpanii o 3,4%, Danii o 9%, Polsce o 1% i Niderlandach o 4,7%. W Niemczech z kolei, w wyniku utraty eksportowego rynku chińskiego z powodu ASF i w konsekwencji znacznej obniżki cen, wielkość ubojów obniżyła się o 2,9%.

Komisja Europejska w krótkookresowej prognozie z października 2021 r. oceniła, że w całym 2021 r. produkcja wieprzowiny w UE-27 mogła być większa o 2% niż w 2020 r. i wynieść 23,7 mln ton. Był to wynik odnotowanej w grudniu 2020 r. zwyżki pogłowia świń w UE-27 o 2%, który skutkował zwiększonymi ubojami trzody chlewnej od początku 2021 r. Komisja Europejska prognozuje, że w 2022 r. prawdopodobnie utrzyma się zwyżkowy trend w produkcji wieprzowiny, ale dynamika tego wzrostu będzie niższa niż w roku 20213.


Tagi:
źródło: