W ubiegłym roku Ukraina zaimportowała łącznie 203,7 tys. ton mięsa wieprzowego, co oznacza, że było to o 74% więcej w porównaniu z rokiem poprzednim.
Natomiast od 2013 r. Ukraina planuje zmniejszyć o 40% przywóz wieprzowiny zza granicy. Eksperci twierdzą jednak, że restrykcje te nie będą mogły zostać wdrożone bez uchwalonych przez rząd mechanizmów ochrony rynku.
Ukraińskie stowarzyszenie producentów trzody chlewnej zwróciło się w ubiegłym tygodniu do władz Ukrainy z propozycją zwiększenia ceł importowych na ten gatunek mięsa. Z kolei przywódcy są zdania, że import taniego surowca sprzyja utrzymaniu niskich cen wieprzowiny na rynku ukraińskim.
Obecnie ukraińskie mięso wieprzowe kosztuje ponad 50 UAH/kg, natomiast sprowadzone z Brazylii – 20-23 UAH/kg. W przypadku ograniczenia importu, krajowi producenci zmonopolizują rynek i ceny mięsa pójdą w górę.
Ukraina nie obawia się jednak o rynek wieprzowiny w swoim kraju, gdyż w ramach Federalnego Programu Rozwoju Gospodarki na lata 2013-2014 zostanie zagwarantowane jej wysokie wsparcie finansowe. Krajowy sektor trzody chlewnej zyska w obrębie budowy i renowacji 153 chlewni. Pomoc uzyskają również indywidualni rolnicy, celem zwiększenia produkcji oraz sprzedaży żywca.