Federacja rolników na Ukrainie chce podwyższenia ceł importowych na mięso wieprzowe, by w ten sposób chronić krajowych producentów.
Ich zdaniem stawki powinny wyglądać następująco:
-
o 10 procent więcej, czyli do 20 procent za pozostałą wieprzowinę, w tym przodki wraz z ich kawałkami, schaby z kością i bez, boczek wraz z jego elementami pochodzącymi z Brazylii, Niemiec oraz Polski;
-
o 13 procent, a więc do 25 procent miałaby wzrosnąć stawka za mrożoną wątrobę wieprzową i pozostałe podroby wieprzowe sprowadzane z Danii, Holandii, Niemiec oraz Polski;
-
o 15 procent, tj do poziomu 30 procent miałoby się zwiększyć cło na tłuszcz i słoninę wieprzową importowaną z Holandii, Niemiec oraz Polski.
Zdaniem federacji ukraińskich rolników, w latach 2008-2010 zwiększył się o 41 procent zakup pozostałego mięsa wieprzowego, o 63 procent – podrobów oraz o 23 procent słoniny i tłuszczu.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: Gospodarz.pl