| Autor: redakcja3

Prognozy spadku produkcji i spożycia wieprzowiny w UE w 2013 r.

Według krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskiej, w 2013 r. spożycie wieprzowiny na jednego mieszkańca UE spadnie już trzeci rok z rzędu w wyniku zmniejszenia podaży i wzrostu cen - podaje FAMMU/FAPA.

Prognozy spadku produkcji i spożycia wieprzowiny w UE w 2013 r.
W przyszłym roku poziom konsumpcji powinien nieznacznie wzrosnąć, po stabilizacji stanu unijnego pogłowia trzody chlewnej.

Jak wskazujÄ… dane z maja/czerwca 2013 r., populacja Å›wiÅ„ w 13 paÅ„stwach czÅ‚onkowskich, reprezentujÄ…cych 90% ogóÅ‚u pogÅ‚owia w UE, byÅ‚a o 1,3% niższa niż przed rokiem. RedukcjÄ™ zanotowano u najwiÄ™kszych producentów – w Niemczech (-1,6%), Hiszpanii (-2,9%), Danii (-1,2%), Francji (-0,6%) i we WÅ‚oszech (-6,6%), a w Holandii liczebność stada byÅ‚a stabilna.

WedÅ‚ug danych GUS (kliknij), pogÅ‚owie Å›wiÅ„ w Polsce w lipcu br. byÅ‚o również o 3,9% niższe niż przed rokiem. Populacja loch hodowlanych w UE w czerwcu br. byÅ‚a o 2,4% niższa niż w 2012 r., a najwiÄ™ksze spadki wystÄ…piÅ‚y w Niemczech (-5,4%), Hiszpanii (-6,5%) i w Polsce (-8%). Oznacza to, że producenci nadal dostosowujÄ… siÄ™ do zmienionych przepisów z zakresu dobrostanu Å›wiÅ„, wprowadzonych od stycznia 2013 r., które zakazujÄ… stosowania kojców pojedynczych dla loch proÅ›nych.

Po raz kolejny obniży siÄ™ w tym roku unijne pogÅ‚owie Å›wiÅ„ skierowanych do uboju. W pierwszym póÅ‚roczu 2013 r. liczba ta byÅ‚a o 1,1% niższa niż przed rokiem. Z uwagi na wzrost Å›redniej wagi poubojowej, produkcja spadÅ‚a tylko o 0,6%. WedÅ‚ug ostatnich oszacowaÅ„, w drugiej poÅ‚owie 2013 r. liczba ubojów może być jeszcze niższa, pomimo poprawy marży producenckiej na skutek spadku cen pasz i wzrostu cen żywca. Spowoduje to redukcjÄ™ tegorocznej produkcji wieprzowiny w UE o 1,2% wobec 2012 r. Poziom wytwarzania powinien wrosnąć już w 2014 r., po zakoÅ„czeniu procesów adaptacji do nowych przepisów z zakresu dobrostanu.

Na skutek ograniczonej podaży, wzrostu popytu w okresie letnim, ceny wieprzowiny w UE rosÅ‚y od czerwca br. i w sierpniu siÄ™gnęły 190 EUR/100 kg wagi poubojowej, czyli poziom porównywalny z rekordem z wrzeÅ›nia 2012 r.

Jak wskazuje FAMMU/FAPA ograniczona podaż wpÅ‚ynie na zmniejszenie unijnego eksportu wieprzowiny w 2013 r. Rosja utrzyma pozycjÄ™ najwiÄ™kszego odbiorcy, z udziaÅ‚em ok. jednej piÄ…tej w caÅ‚oÅ›ci wywozu z UE. Obawy Rosjan co do stosowania hormonu wzrostu raktopaminy przez producentów z USA i Kanady sprzyjajÄ… unijnym eksporterom. Drugim rynkiem zbytu dla wieprzowiny z UE stajÄ… siÄ™ powoli Chiny. W pierwszej poÅ‚owie 2013 r. na rynek chiÅ„ski wywieziono z UE ok. 333 tys. ton miÄ™sa wieprzowego, o ponad jednÄ… trzeciÄ… wiÄ™cej niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: