Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Silosy paszowe typu PBIN
2020-10-06 -
JOHN DEERE szyba drzwiowa do kabin MC1 i CC2
2011-12-13 -
Gaz płynny dla rolnictwa
2015-06-08 -
ELEKTROZAWÓR CARGO FLOOR + CEWKA
2013-04-15
Trudna sytuacja producentów wieprzowiny na Ukrainie
Ukraińscy producenci wieprzowiny aktualnie ponoszą bardzo duże straty i stoją niemal na skraju bankructwa – podaje FAMMU/FAPA.
Sektor wieprzowiny na Ukrainie
Ratunkiem dla nich byłoby jak najszybsze rozpoczęcie eksportu. Gwałtowna dewaluacja hrywny może w trakcie najbliższych kilku miesięcy zrujnować sektor wieprzowiny, który jest całkowicie zależny od krajowej konsumpcji. Aktualnie 1 kg mięsa tego gatunku kosztuje na Ukrainie mniej niż 1 USD/kg, tj. 21-25 UAH/kg wagi żywej, w zależności od regionu. W takich okolicznościach produkcja stała się nierentowna, a drobni producenci stopniowo ograniczają pogłowie świń.
Głównym komponentem pasz dla trzody chlewnej na Ukrainie jest pszenica, przy czym pasze stanowią ok. 70% kosztów produkcji. Obecnie bardziej rentowna jest sprzedaż ukraińskiej pszenicy za granicę niż na rynku krajowym. Koszty zakupu witamin i innych, sprowadzanych dodatków paszowych dla świń sporo się zwiększyły. Według producentów, ukraiński rząd powinien wesprzeć krajowy sektor wieprzowiny w ustanowieniu eksportu na dużą skalę, przede wszystkim na rynek europejski i chiński.