Od 2012 roku w Polsce ceny skupu trzody chlewnej zależą od ograniczonego krajowego popytu na wieprzowinę i malejącej produkcji tego mięsa, a także od zmian cen skupu żywca wieprzowego w Unii Europejskiej oraz kursu złotego do euro - wskazują eksperci Agencji Rynku Rolnego.
Według danych GUS, w maju bieżącego roku żywiec wieprzowy w Polsce skupowano średnio po 5,16 zł/kg, co oznacza, że był on tańszy o 3% w stosunku do kwietnia oraz o 4% wobec notowań sprzed roku.
Na wzrost cen wieprzowiny w Polsce od początku czerwca największy wpływ miały sezonowe zmiany krajowej podaży i popytu, wzrost cen trzody chlewnej w Unii Europejskiej na początku miesiąca oraz osłabienie złotego wobec waluty unijnej.
Z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wynika, że w trzecim tygodniu czerwca bieżącego roku krajowe ceny skupu żywca wieprzowego kształtowały się na poziomie 5,66 zł/kg, czyli przewyższyły o 10% notowania sprzed miesiąca oraz o 1% - sprzed roku.
Z kolei średnia unijna cena trzody chlewnej wyniosła w analizowanym miesiącu 174,88 euro/100 kg, tj. o 4% więcej w relacji rocznej. Wyrażona w unijnej walucie cena żywca w Polsce, która ukształtowała się na poziomie 175,79 euro/100 kg była wyższa od średnich cen m.in. w: Belgii, Danii, Holandii i w Niemczech.
Ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce w okresie od października 2011 roku do czerwca 2013 roku
Źródło: ARR
źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto:
Gospodarz.pl