Od 2015 r. krajowe spożycie mięsa wieprzowego kształtuje się na poziomie powyżej 40 kg na mieszkańca, podczas gdy przeciętnie w UE jest to 32 kg.
Według oceny IERiGŻ – PIB w 2017 r. krajowa konsumpcja mięsa wieprzowego mogła wynieść 40,5 kg na mieszkańca względem 40,8 kg w 2016 r. Spadek spożycia wynikał z większego tempa zwiększenia się cen detalicznych mięsa wieprzowego o 8,6% niż cen konkurującego z nim mięsa drobiowego o 2,1% i wołowego o 2,9%.
W 2018 r. ceny detaliczne wieprzowiny rosną wolniej niż innych popularnych gatunków mięsa. W pierwszym półroczu 2018 r. ceny detaliczne mięsa wieprzowego zwiększyły się o 0,3% w stosunku do porównywalnego okresu 2017 r., podczas gdy wołowina podrożała o 3,2%, a drób – o 4,9%. W wyniku czego w 2018 r. bilansowa konsumpcja mięsa wieprzowego prawdopodobnie się zwiększy i może wynieść 41,5 kg na mieszkańca.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl