| Autor: redakcja1

Unijny eksport wieprzowiny w pierwszej połowie 2015 r.

Jak wynika z danych Eurostat, w pierwszej połowie 2015 r. kontyngent eksportu wieprzowiny w handlu wewnątrzunijnym zwiększył się o 3% w ujęciu roku – podaje FAMMU/FAPA.

Unijny eksport wieprzowiny w pierwszej połowie 2015 r.

Eksport wieprzowiny z UE

Przeciętna jednostkowa wartość sprzedaży wieprzowiny była jednak o 10% mniejsza niż w pierwszym półroczu 2014 r. i wyniosła jedynie 1,9 EUR/kg, co wpłynęło na obniżkę wartości wywozu o 7%. W okresie od stycznia do czerwca w UE wyprodukowano w sumie o 5% więcej wieprzowiny niż przed rokiem, a wysyłka na rynki krajów trzecich wzrosła minimalnie.

 

Według danych, w 2015 roku większy udział produkcji mięsa pozostawał w krajach pochodzenia, co wpływało na zniżki cen na niektórych rynkach. Ze wszystkich państw członkowskich, największe dynamiki wzrostu wywozu do innych krajów UE zanotowały Hiszpania i Polska, bo odpowiednio o 12% i 27%.

 

Hiszpańska produkcja wieprzowiny gwałtownie wzrosła, a w Polsce wystąpiła nadpodaż ze względu na zamknięcie niektórych rynków zbytu poza UE, z uwagi na afrykański pomór świń (ASF). Polska wieprzowina trafiała w większych ilościach do krajów unijnych, co pozwoliło Polsce zająć szóste miejsce w gronie czołowych dostawców tego gatunku mięsa w ramach UE, tym samym wyprzedzając Francję. Przywóz mięsa wieprzowego z innych państw UE zwiększyły w pierwszym półroczu br. przede wszystkim kraje Europy Środkowo-Wschodniej, w największym stopniu Polska, Czechy, Chorwacja, Rumunia oraz Słowacja.



Tagi:
źródło: