| Autor: redakcja1

Unijny eksport wieprzowiny w pierwszej połowie 2015 r.

Jak wynika z danych Eurostat, w pierwszej połowie 2015 r. kontyngent eksportu wieprzowiny w handlu wewnątrzunijnym zwiększył się o 3% w ujęciu roku – podaje FAMMU/FAPA.

Unijny eksport wieprzowiny w pierwszej połowie 2015 r.

Eksport wieprzowiny z UE

PrzeciÄ™tna jednostkowa wartość sprzedaży wieprzowiny byÅ‚a jednak o 10% mniejsza niż w pierwszym póÅ‚roczu 2014 r. i wyniosÅ‚a jedynie 1,9 EUR/kg, co wpÅ‚ynęło na obniżkÄ™ wartoÅ›ci wywozu o 7%. W okresie od stycznia do czerwca w UE wyprodukowano w sumie o 5% wiÄ™cej wieprzowiny niż przed rokiem, a wysyÅ‚ka na rynki krajów trzecich wzrosÅ‚a minimalnie.

 

WedÅ‚ug danych, w 2015 roku wiÄ™kszy udziaÅ‚ produkcji miÄ™sa pozostawaÅ‚ w krajach pochodzenia, co wpÅ‚ywaÅ‚o na zniżki cen na niektórych rynkach. Ze wszystkich paÅ„stw czÅ‚onkowskich, najwiÄ™ksze dynamiki wzrostu wywozu do innych krajów UE zanotowaÅ‚y Hiszpania i Polska, bo odpowiednio o 12% i 27%.

 

HiszpaÅ„ska produkcja wieprzowiny gwaÅ‚townie wzrosÅ‚a, a w Polsce wystÄ…piÅ‚a nadpodaż ze wzglÄ™du na zamkniÄ™cie niektórych rynków zbytu poza UE, z uwagi na afrykaÅ„ski pomór Å›wiÅ„ (ASF). Polska wieprzowina trafiaÅ‚a w wiÄ™kszych iloÅ›ciach do krajów unijnych, co pozwoliÅ‚o Polsce zająć szóste miejsce w gronie czoÅ‚owych dostawców tego gatunku miÄ™sa w ramach UE, tym samym wyprzedzajÄ…c FrancjÄ™. Przywóz miÄ™sa wieprzowego z innych paÅ„stw UE zwiÄ™kszyÅ‚y w pierwszym póÅ‚roczu br. przede wszystkim kraje Europy Åšrodkowo-Wschodniej, w najwiÄ™kszym stopniu Polska, Czechy, Chorwacja, Rumunia oraz SÅ‚owacja.



Tagi:
źródło: