| Autor: redakcja1

W marcu 2016 r. ceny wieprzowiny spadły w 21 krajach UE

W marcu 2016 r. ceny reprezentatywne wieprzowiny zmalały w 21 krajach Unii, a wzrosły za to w 7 pozostałych członkach Wspólnoty - podaje FAMMU/FAPA.

W marcu 2016 r. ceny wieprzowiny spadły w 21 krajach UE

Ceny wieprzowiny w UE

Cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE kształtowała się w tym czasie na poziomie 127,29 EUR za 100 kg, a więc była o 0,3% mniejsza niż w lutym br. i o 9,8% od średniej ceny z marca 2015 r. Warto przy tym podkreślić, że cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii była w marcu 2016 r. najniższa od 2003 r. dla tego miesiąca i wynosiła ona 126,77 EUR za 100 kg.

W marcu 2016 r. największą miesięczną dynamikę obniżki cen wśród krajów UE zanotowano w Bułgarii o 16,4%, Słowacji o 4,4%, Czechach o 4,2%, Węgrzech o 4,1%, Grecji o 3,5%, Irlandii o 2,1%, Chorwacji o 2,1%, Słowenii o 2%, Malcie o 1,5%, Danii o 1,4%, Portugalii o 1,4%, Luksemburgu o 1,3%, Finlandii o 1,2%, Hiszpanii o 1,1%, Estonii o 1,1%, Litwie o 1%, Niemczech o 1%, Wielkiej Brytanii o 0,8% oraz w Austrii o 0,4%.

Największe miesięczne tempo zwyżki cen odnotowano z kolei w Polsce o 3,7%, Holandii o 1,6%, Szwecji o 1,3%, Francji o 1,2%, Cyprze o 1%, Włoszech o 0,4% oraz w Rumunii o 0,2%. W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w marcu 2016 r. kształtowała się w granicy 130,92 EUR za 100 kg, czyli była o 7,5% mniejsza niż rok wcześniej. Była ona też o 2,9% większa od ceny reprezentacyjnej dla całej Wspólnoty.

Cena wieprzowiny notowana w naszym kraju w marcu 2016 r. była również o 9% większa od średniej ceny reprezentatywnej tego gatunku mięsa w Danii, a w odniesieniu do ceny wieprzowiny w Niemczech była o 0,8% mniejsza. Okres Świąt Wielkanocnych ograniczył nieco zniżkowy trend na rynku mięsa wieprzowego w Unii. Teraz dynamika spadku cen może przyspieszyć z uwagi na „uwolnienie” na rynku mięsa zgromadzonego w ramach prywatnego magazynowania wieprzowiny.

Od 4 stycznia do 3 lutego 2016 r. do unijnych magazynów wprowadzono 90 tys. ton produktów wieprzowych w obrębie mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Większość z tej ilości pojawi się ponownie na unijnym rynku w czasie 3 tygodni od 17 kwietnia br. Pozostała część wieprzowiny, magazynowana przez 4 lub 5 miesięcy, trafi do sprzedaży w drugiej połowie maja i w czerwcu. Jeśli do tego dojdzie niesprzyjająca aura, która zmniejszy popyt na mięso na grilla, sytuacja może się dodatkowo pogorszyć.



Tagi:
źródło: