Stosunkowo duża ich obniżka miała miejsce w Danii i wyniosła 6,6%. W Niemczech uboje trzody obniżyły się o 3,4%, Belgii o 4,6%, Austrii o 2,1%, Węgrzech o 2,3%, a we Francji o 0,4%. Największy wzrost ubojów nastąpił na Litwie, bo o 11,6%. W Holandii uboje trzody zwiększyły się o 5,5%, a w Hiszpanii o 1,1%.
We wrześniu 2019 r., cena trzody chlewnej klasy E w UE-28 wyniosła 181,72 EUR/100 kg wagi poubojowej schłodzonej i była o 23,8% większa niż rok wcześniej. Cena takiej samej trzody w Polsce wyniosła 177,78 EUR/100 kg i była o 22,9% wyższa niż przed rokiem.
Jak wynika z nieostatecznych danych Komisji Europejskiej w październiku cena trzody w UE-28 wyniosła 182,70 EUR/100 kg, a w Polsce 178,5 EUR. Obie ceny były większe niż rok wcześniej o 32%.