Pogłowie trzody chlewnej
W sektorze prywatnym średnia roczna obniżka pogłowia była taka sama jak pogłowia krajowego, ale jednocześnie mocno zróżnicowana w sektorach składowych. W gospodarstwach indywidualnych, zniżka była wyższa od przeciętnej i wyniósł 14,6%. W wyniku czego, udział tego pogłowia w pogłowiu krajowym zmniejszył się z 79% w czerwcu 2015 r. do 77%. W stosunku do stanu sprzed roku, pogłowie prosiąt w gospodarstwach indywidualnych zmalało o 13,7%, warchlaków o 12,3%, a trzody na chów o wadze 50 kg i więcej o 17,9%, w tym loch prośnych 15,9%.
Jak wskazuje Danuta Zawadzka z IERiGŻ, pogłowie trzody na ubój o wadze 50 kg i więcej obniżyło się o 15,9%. W każdym przypadku zmiany te były znacznie większe niż przeciętne w Polsce, co wskazuje na trudniejszą od średniej sytuację w obrębie osiągania rentowności chowu, co zapewne wynika ze szczególnie dużego rozdrobnienia chowu w tym sektorze.
Wśród gospodarstw indywidualnych przeważają gospodarstwa bardzo małe, których przychód nie pokrywał ponoszonych kosztów. W spółdzielniach produkcji rolniczej, spadek pogłowia był również głębszy niż średni w Polsce i wyniósł 17,5%. Ich udział utrzymał się w granicy 1,5%.
W pozostałych gospodarstwach prywatnych pogłowie trzody zmniejszyło się o niecały 1%. Spadek pogłowia dotyczył niemal wszystkich grup wiekowych, poza warchlakami.
Pogłowie prosiąt obniżyło się o 3%, trzody chlewnej na ubój o wadze 50 kg i więcej o 2%. Pogłowie trzody na chów obniżyło się o 5%, w tym loch prośnych o 7%. Pogłowie warchlaków wzrosło natomiast o prawie 5%. Było to prawdopodobnie echem grudniowego zwiększenia się pogłowia macior prośnych i prosiąt, a częściowo również przywozu warchlaków.
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej, zniżka pogłowia w tym sektorze, a zwłaszcza pogłowia macior prośnych i prosiąt nastąpiła po raz pierwszy od wielu lat. Świadczyć on może o tym, że sektor ten został też dotknięty spadkiem rentowności chowu, a być może także obawami związanymi z rozszerzaniem się choroby ASF.
Czytaj dalej na następnej stronie...