Jak wynika z danych KE, po niemal dwóch miesiącach zwyżek, w drugim tygodniu lipca 2014 roku na rynku Unii Europejskiej przeciętna cena wieprzowiny uległa spadkowi o 1,4% - informuje Bank BGŻ.
Taki stan rzeczy jest ściśle związany z malejącymi cenami wieprzowiny w krajach, będących czołowymi unijnymi producentami tego rodzaju mięsa, czyli w Danii, Niemczech oraz w Holandii.
Na rynku duńskim i niemieckim ceny w obrębie tygodnia zmalały odpowiednio o 2% oraz o 3%. Zniżki cen w tych państwach trwają już drugi tydzień z rzędu. W Holandii cena mięsa wieprzowego zmniejszyła się pierwszy raz od połowy kwietnia i była o 1,6% mniejsza tydzień wcześniej. Obniżenie się przeciętnej ceny trzody chlewnej na rynku unijnym może świadczyć o zwiększeniu się podaży surowca na rynku UE.
Ceny wieprzowiny w Polsce
Polska jest importerem netto nie tylko nieprzetworzonego mięsa, ale także żywych zwierząt, co jest ściśle powiązane z sytuacją na rynku krajowym i z tym co dzieje się na rynkach państw, będących czołowymi eksporterami jak Dania i Niemcy.
Zniżki cen na tych rynkach determinują także sytuację na rynku krajowym, gdzie w dniach 07-13.07.2014 cena kilograma żywca wieprzowego wyniosła 5,47 zł i była o niemal 2% mniejsza niż tydzień wcześniej.
Według danych zebranych przez GUS, przeciętna krajowa cena żywca w czerwcu wyniosła 5,31 zł/kg i była o 6% większa niż w maju ale o 4% mniejsza w odniesieniu do analogicznego czasu 2013 r. Średnia cena kilograma żywca wieprzowego na rynku krajowym w okresie pierwszych sześciu miesięcy tego roku ukształtowała się w granicy 4,96 zł i była o 6% niższa niż w pierwszej połowie minionego roku. Główną przyczyną różnicy cen było pojawienie się wirusa ASF w Polsce na początku roku i związane z tym spore zniżki cen w lutym i na początku marca.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ foto:
sxc.hu