Dnia 30 sierpnia 2013 roku rosyjskie władze weterynaryjne wprowadziły tymczasowy zakaz importu z Białorusi żywej trzody chlewnej, materiału genetycznego oraz mięsa, produktów wieprzowych i pasz, które nie zostały poddane obróbce cieplnej powyżej 72 st. C.
Restrykcje zostały wprowadzone w związku z afrykańskim pomorem świń wykrytym na terenie Białorusi i zostaną utrzymane do czasu całkowitego zwalczenia choroby, przyjęcia zasad określających zoologiczny i sanitarny status białoruskiego stada świń bądź też przyjęcia przez Euroazjatycką Komisję Gospodarczą aktu prawnego regulującego procedurę kompartmentalizacji w państwach członkowskich Unii Celnej.
Warto przy tym zaznaczyć, że Rosja jest głównym rynkiem zbytu dla białoruskiej wieprzowiny. W ubiegłym roku wyeksportowano na rynek rosyjski 60 tys. ton tego mięsa o wartości 200 mln USD.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl