Dostawy wieprzowiny z Ameryki zostały wstrzymane w 2013 roku ze względu na brak zapewnień Amerykanów dotyczących przekazania informacji odnośnie podejmowanych działań mających na celu zapobiegnięcie eksportu mięsa z pozostałościami hormonu wzrostu raktopaminy.
Jak do tej pory pozwolenie objęło dwa amerykańskie zakłady w Północnej Karolinie oraz cztery chłodnie. Import z pozostałych zakładów jest nadal zabroniony, ponieważ Rosjanie nie ufają amerykańskiemu systemowi kontroli weterynaryjnej.
Wadze rosyjskie zarządziły zatem, aby każdy producent wieprzowiny, który chciałby eksportować wieprzowinę do Rosji, musi przedstawić dowody na niestosowanie w produkcji raktopaminy.
Jak podała FAMMU/FAPA, Rosjanie prowadzą również rozmowy dotyczące zwiększenia importu mięsa bawolego z Indii i wieprzowiny z Chin. Planują także zwiększyć dostawy wieprzowiny z Brazylii i Kanady.
Wprowadzony zakaz importu wieprzowiny z Unii Europejskiej do Rosji wpłynął negatywnie na kondycję przemysłu mięsnego w tym kraju. Zdaniem rosyjskiego związku przetwórców mięsa, od drugiego miesiąca bieżącego roku produkcja spadła od 7% do 15%.