Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Skrzynie transportowe
2014-04-04 -
Lusterka do ciągników John Deere GL0493
2011-12-14 -
Mulczery boczne ORSI Primatist Hardox
2015-03-12
Rekordowy eksport wieprzowiny z USA
Amerykańska Federacja Eksporterów Mięsa (USMEF) podała, że w 2014 r. wartość eksportu mięsa wieprzowego i podrobów z USA osiągnęła nowy rekord wynoszącego 6,67 mld USD, tj. większy w obrębie roku o 10%.
Eksport wieprzowiny z USA
W związku z tym, poprzedni najwyższy wynik z 2012 r. przekroczono o 6%. kontyngent wywozu wzrósł w stosunku do 2013 r. o 2% do 2,18 mln ton, a rekordowa ilość notowana była w 2012 r. i wyniosła 2,62 mln ton.
USA zmagały się w minionym roku z wieloma wyzwaniami w wywozie wieprzowiny m.in. z restrykcjami handlowymi Rosji i Chin, rosnącym kursem dolara, a także z problemami logistycznymi wynikającymi z protestów pracowników w portach Zachodniego Wybrzeża.
W grudniu 2014 r. wolumen wywozu był o 5% mniejszy w odniesieniu do grudnia 2013 r. i wyniósł 183,5 tys. ton, a jego wartość minimalnie się zwiększyła do 541,3 mln USD. Grudniowe przestoje w portach były wyjątkowo uciążliwe i przeciągnęły się także na początek 2015 r. Jeśli spór nie zostanie w krótkim czasie rozwiązany, to klienci zagraniczni zaczną szukać alternatywnych dostawców. W 2014 r. spore ilości schłodzonej, amerykańskiej wieprzowiny wartej 2 mld USD trafiły na rynki azjatyckie.
Ceny wysyłkowe w USA były wyjątkowo wysokie i przez większą część 2014 r. przewyższały notowania unijnej wieprzowiny. Eksport w dalszym ciągu generuje wysokie zyski dla amerykańskich producentów.
Wartość wywozu w przeliczeniu na jedna sztukę żywca była w 2014 r. także rekordowo wysoka wynosząc 62,45 USD, zwiększając się w obrębie roku o 16%. W ciągu ostatnich 5 lat jednostkowa wartość wysyłki wzrosła o 60%. Eksport stanowi aktualnie 26,5% łącznej produkcji wieprzowiny w USA i w porównaniu do 2013 r. udział zwiększył się minimalnie.
Rosyjskie embargo na import wieprzowiny z UE, wprowadzony w styczniu 2014 r., jak i obostrzenia Rosji w stosunku do amerykańskiego i kanadyjskiego mięsa z sierpnia 2014 r., miały duży wpływ na globalny rynek wieprzowiny w 2014 r.
Amerykański wywóz nie ucierpiał jednak, wspierany wzmożonymi dostawami na największy rynek zbytu, a więc do Meksyku. Dostawy w tym kierunku były już trzeci rok z rzędu rekordowo wysokie. Zwiększyła się także wysyłka m.in. do Japonii, Korei Płd., Hongkongu, Kolumbii oraz Rosji. Pomimo spadku kontyngentu sprzedaży do Kanady, jej wartość osiągnęła nowy rekord.