Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Ciągnik Steyr Expert CVT
2020-03-12 -
MASZYNY WIELOFUNCKYJNE MULTIONE
2011-02-23 -
Haybuster Model H-1030
2020-07-15 -
PRONAR 6180
2013-02-05 -
Zestaw do oleju Oil Kit
2013-12-13
Realizacja mechanizmu prywatnego przechowywania wieprzowiny
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w okresie od 9 do 30 marca 2015 roku Hiszpania, Dania, Polska i Niemcy zgromadziły w magazynach największe ilości mięsa w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.
Prywatne przechowywanie wieprzowiny
Według informacji podanych przez FAMMU/FAPA, wszystkie państwa członkowskie UE wprowadziły w tym czasie do magazynów ponad 43,5 tys. ton wieprzowiny.
Ze wszystkich produktów, w stosunku do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono najwięcej nóg bez kości w ilości 27,2 tys. ton. tj. 62,5% całości przechowywanego mięsa. Boczek bez kości stanowił 16% łącznej ilości przechowywanego mięsa, a szynki – 6%.
Dopłaty zostały przyznane w ramach rozporządzenia Komisji (UE) 2015/360, które weszło w życie z dniem 9 marca tego roku. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku ma na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i zwiększenie się cen.