Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pellux Compact Touch – Dotacja
2020-03-17 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Poskromy dla bydła SA0051
2014-06-20 -
DEUTZ - szyba tylna przezroczysta
2011-12-13 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Ładowarka kołowa GIANT V761T
2015-04-22
Produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się
Po 7 latach zniżek, w 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się, zwiększając się w obrębie roku o 2% do 22,8 mln ton. Większej produkcji sprzyjały mniejsze koszty pasz, nieznaczna odbudowa stada loch oraz wzrost ich produktywności - podała FAMMU/FAPA na podstawie Short Term Outlook for arable crops, meats and dairy.
Produkcja wieprzowiny w UE
W latach 2015-16 Komisja prognozuje kontynuację zwyżkowego trendu w produkcji. W pierwszym kwartale br. uboje trzody chlewnej w UE zwiększyły się o 5,6% pomimo niskich cen skupu – o 18% niższych w stosunku do średniej z lat 2010-2014. Wzrost liczby ubojów nastąpił za sprawą rosnącej liczebności prosiąt pod koniec 2014 r. o 2,5% w odniesieniu do grudnia 2013 r.
Wzrosty produkcji zaobserwowano we wszystkich państwach członkowskich liczących się na unijnym rynku wieprzowiny, w tym największe w Hiszpanii o 11,7% i Polsce o 6,6%, a mniejsze w Danii, Niemczech, Holandii, Belgii, Francji i Wielkiej Brytanii. Wzrost poziomu wytwarzania w Polsce nastąpił przede wszystkim ze względu na wzrost produkcji i importu prosiąt, przy obniżce wagi poubojowej w pierwszym kwartale br. o 2,4%.
W krajach „starej” UE-15 przeciętna waga poubojowa trzody chlewnej wzrosła w tym czasie o 1,2%, a w nowych państwach UE-13 zmalała o 1,4%, głównie z uwagi na zniżkę w Polsce. Pomimo tańszych pasz, niektórzy producenci trzody będą zmagali się w tym roku z problemami finansowymi, ze względu na niskie ceny skupu żywa, które nie zrekompensują kosztów produkcji. Z tego powodu, w dalszej części 2015 r. prognozowane jest spowolnienie wzrostu produkcji netto. Od kwietnia do grudnia br. uboje trzody prawdopodobnie będą wyższe już tylko o 1,8% w porównaniu do tego samego okresu 2014 r. W całym 2015 r. produkcja może zwiększyć się o 3%, a w 2016 r. już tylko o 1%.
Czytaj dalej na następnej stronie...