Przewidzianej w bieżącym roku zwyżce produkcji wieprzowiny sprzyjać będą niższe koszty pasz.
Przygotowane przez FAO prognozy wskazują, że wyższa dynamika wzrostu produkcji będzie w krajach rozwijających się, skąd pochodzi ponad 60% wolumenu wytwarzania. Natomiast kraje rozwinięte odnotują w tym czasie jedynie 0,2% wzrost.
W przypadku największego światowego producenta wieprzowiny – Chin, przewidziana jest zwyżka poziomu wytwarzania o 1,6% do 55,7 mln ton, co stanowi 48% globalnej produkcji. Będą sprzyjały temu wzrost popytu wewnętrznego w Państwie Środka oraz polityka wsparcia krajowych władz.
Niewielkie wzrosty produkcji będą widoczne również w innych państwach azjatyckich – Wietnamie, Filipinach, Japonii, Tajlandii i Indonezji. Natomiast w Korei Południowej spodziewany jest spadek, w związku z niższą liczebnością stada zarodowego, a także wprowadzeniem nowego systemu klasyfikacji zachęcającego do obniżenia wagi świń podczas uboju.
Według ekspertów FAO, produkcja w Unii Europejskiej wzrośnie nieznacznie, bo o 1% do 22,8 mln ton, ze względu na ograniczenia wprowadzone po wejściu w życie nowych przepisów z zakresu dobrostanu loch.
Z kolei w Stanach Zjednoczonych prognozowane jest obniżenie produkcji o 2%, spowodowane epidemiczną biegunką świń (PED) i związaną z tym zwiększoną śmiertelnością prosiąt. Niewielki wzrost będzie miał natomiast miejsce w Kanadzie, a w Brazylii, dzięki wzrostowi cen żywca i niższym kosztom pasz, zwiększy się o 2% do rekordowych 3,6 mln ton. Na stabilnym poziomie wzrostowym utrzyma się wytwórstwo w Meksyku ze względu na poprawę produktywności oraz postęp genetyczny. W przypadku Rosji wzrost ten sięgnie 2,9% do 2,7 mln ton, czemu sprzyja spadek cen pasz i polityka rządu wspierająca gospodarstwa wielkotowarowe.
Z prognoz wynika również, że w bieżącym roku obniży się już drugi raz z rzędu handel wieprzowiną, tym razem o 2,1%. Sprzedaż od czołówki głównych eksporterów – Stanów Zjednoczonych, Unii Europejskiej i Kanady stanowi obecnie 80% handlu ogółem. Natomiast do końca roku wysyłki z USA spadną o 2,8%, częściowo ze względu na biegunkę świń ograniczająca poziom produkcji. Znaczny spadek eksportu ze strony Unii Europejskiej, który wyniesie 8,2% będzie rezultatem zakazu wysyłek wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia bieżącego roku w związku z wystąpieniem przypadków afrykańskiego pomoru świń w Polsce i na Litwie. Natomiast nieznacznie, bo o 0,4% zwiększy się wywóz z Kanady spowodowany niewielkim wzrostem produkcji.
W 2014 roku przewidziana jest także obniżka zakupów wieprzowiny ze strony państw, które posiadają blisko połowę udziałów w imporcie tego gatunku mięsa – spadek o 3,3%. Największy importer, jakim są Chiny, może ograniczyć przywóz aż o 7,5% do 1,3 mln ton. Wysyłki do Japonii pozostaną na zbliżonym poziomie ze względu na słabnący popyt krajowy.