W 2020 r. według szacunków Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, światowa produkcja wieprzowiny zmalała o 4% do 97,8 mln ton.
Spadek był wynikiem m.in. niższej produkcji w Chinach – największego globalnego producenta wieprzowiny. Ocenia się, że na rynku chińskim produkcja wieprzowiny w 2020 r. wyniosła 38 mln ton i była mniejsza o 10,7% niż w 2019 r. Niższą produkcję zaobserwowano także w UE-27 o 0,5%. Zniżkę produkcji w tych krajach nie zrekompensował jej wzrost w USA o 2,4%, Brazylii o 3,8% i Kanadzie o 4,3%.
W 2021 r. globalna produkcja wieprzowiny może wzrosnąć o 6% do 103,8 mln ton, do czego przyczyni się głównie zwiększenie produkcji w Chinach o 15,5%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MP