Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ciągnik KUBOTA M9960 101 KM
2013-08-18 -
Maszyna do pakowania ziarna ZPM-180
2019-07-05 -
Nawóz wapniowy - Oxyfertil 80%CaO G1
2012-01-24 -
Hale namiotowe rolnicze typ BETA I
2020-05-11 -
Zaczepy Pickuphitch Scharmueller
2020-05-29
Światowa produkcja wieprzowiny zwiększy się do prawie 120 mln ton
Jak podaje FAO, produkcja wieprzowiny na świecie powinna wzrosnąć w tym roku o 1,9 proc. do 119,4 mln t. Zwyżka ta jest wspierana przez relatywnie niskie ceny paszy.
Światowa produkcja wieprzowiny
Jak wskazują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas, ważną rolę odgrywają tu Chiny, gdzie ocenia się, że w tym roku zostanie wyprodukowane 1,2 proc. więcej wieprzowiny niż przed rokiem. Oznacza to wzrost do 57,8 mln t. Tym samym kraj ten utrzymuje pozycję lidera z 48-procentowym udziałem w globalnej produkcji wieprzowiny.
Poprawę sytuacji obserwuje się także u pozostałych producentów. Na rynku japońskim oraz koreańskim, gdzie w minionym roku panował wirus PED, następuje aktualnie stopniowa odbudowa pogłowia trzody. Podobna sytuacja ma miejsce w Stanach Zjednoczonych. Natomiast na rynku UE wyższa produkcja wspierana jest przez zwiększenie pogłowia loch rozpłodowych, które wzrosło pierwszy raz od kilku lat.
Warto nadmienić, że zwyżka produkcji w krajach, które są ważnymi eksporterami wieprzowiny, w tym w USA, UE, a także Kanadzie, przyczynia się do ożywienia handlu światowego. Sprzedaż z tych krajów na rynkach zewnętrznych stanowi aktualnie osiemdziesiąt procent globalnego eksportu wieprzowiny. W tym względzie FAO przewiduje, że po dwóch latach zniżek, w 2015 roku nastąpi odbicie w wysyłce o 1,6%, co umożliwi wzrost do poziomu 7,1 mln t.
Ożywienie w wywozie będzie także wspierane przez relatywnie niskie ceny mięsa. Zniżka cen, obserwowana w 2014 r., spowodowana była przede wszystkim wprowadzeniem przez Rosję embarga na wieprzowinę z m.in. UE, USA, Kanady. W odniesieniu do UE przyczyniło się to do wzrostu wielkości surowca, który pozostał na rynku wspólnotowym i tym samym wywołał presję na obniżki cen. Spadki cen odzwierciedla również indeks FAO dla globalnych cen wieprzowiny, który od rekordowo wysokich poziomów odnotowanych w czerwcu 2014 r. zmalał o 37% do kwietnia br.
FAO wskazuje, że w br. popyt na mięso wieprzowe wzrośnie w Chinach, Meksyku, Korei Południowej, Wietnamie, Australii, Angoli, Singapurze oraz Kolumbii. Natomiast w wyniku zwiększenia się produkcji krajowej zapotrzebowanie na wieprzowinę z importu zmniejszy się w USA, Rosji oraz Japonii.