Mięso dostarczano przede wszystkim do krajów UE - 70% udziału, w tym do Niemiec - 14% i 26 tys. ton, Włoch - 13% i 23 tys. ton i na Słowację - 6% i 11 tys. ton, a wśród krajów spoza UE głównym importerem były Stany Zjednoczone - 13% i 23 tys. ton. Poza tym, polska wieprzowina dostarczana była do Hongkongu - 4% i 8 tys. ton na Ukrainę i do Wietnamu - po 3% udziału i po 6 tys. ton. Przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych wyniosły 538 mln EUR i były o 1% niższe w stosunku do tego samego okresu 2018 r.
Import żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych do Polski w okresie czterech miesięcy 2019 r. obniżył się o 6% do 304 tys. ton. Największy udział w strukturze asortymentowej przywozu miało mięso - 80% oraz żywiec - 18%, których zaimportowano odpowiednio o 5% i 10% mniej niż w tym samym okresie 2018 r.
Od stycznia do kwietnia 2019 r. do kraju sprowadzono 2,2 mln sztuk trzody chlewnej, a więc o 7% mniej niż przed rokiem. Całkowite wydatki poniesione na zakup produktów wieprzowych wyniosły 587 mln EUR i były o 4% niższe niż przed rokiem.