Polska jest szóstym pod względem ilości eksporterem wieprzowiny poza obszar celny UE, ale najważniejszymi importerami polskiego asortymentu wieprzowego są kraje Unii Europejskiej.
W czasie pierwszych czterech miesięcy 2020 r. z Polski wywieziono 218 tys. ton produktów wieprzowych, a więc mniej o 3% niż przed rokiem, przy czym na rynek UE sprzedano 176 tys. ton. Przychody otrzymane ze sprzedaży zagranicznej asortymentu wieprzowego wyniosły 2,4 mld zł i były większe o 1% w stosunku do porównywalnego okresu 2019 r. W okresie styczeń–kwiecień 2020 r. do Polski zaimportowano 301 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych, czyli o 5% mniej niż w tym samym okresie 2019 r., a wydatki poniesione na zakup tego asortymentu wyniosły 3,4 mld zł i były wyższe o 29% niż przed rokiem. Przywóz trzody chlewnej do Polski w miesiącach styczeń–kwiecień 2020 r. wyniósł 2,2 mln sztuk i był mniejszy o 4% niż przed rokiem.
Ujemne saldo obrotów handlowych produktami wieprzowymi wyniosło 83,6 tys. ton wobec 94,4 tys. ton przed rokiem. Ze względu na znaczący wzrost cen wieprzowiny na rynku europejskim w 2019 r. i na początku 2020 r. deficyt obrotów handlowych w ujęciu wartościowym pogłębił się z 321,1 mln zł do 1,06 mld zł.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
LIR