| Autor: mikolaj

Pogłowie trzody chlewnej w Polsce na poziomie 11,64 mln szt.

Według wstępnych danych pogłowie świń w czerwcu 2015 r. liczyło 11 639,8 tys. sztuk, wykazując w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku spadek o 0,7%. Zwiększyła się jedynie liczebność pogłowia trzody chlewnej na rzeź (tuczników) o wadze 50 kg i więcej o 3,0%. Odnotowano natomiast spadek pogłowia prosiąt o 3,0%, warchlaków o 1,5% i populacji trzody chlewnej na chów o wadze 50 kg i więcej o 6,1%.

Pogłowie trzody chlewnej w Polsce na poziomie 11,64 mln szt.

Import trzody wzrósł o 11%

Zmniejszające się pogłowie macior, a co za tym idzie również prosiąt nadal rekompensowane jest dużym importem młodych świń o wadze do 50 kg. Do czerwca import ten wyniósł 1926,1 tys. sztuk i był wyższy niż w analogicznym okresie 2014 r. o 11,1%, a przeciętna waga żywa 1 zaimportowanej sztuki wynosiła 29,4 kg.

Cena żywca wieprzowego niższa o 13%

W I półroczu 2015 r. przeciętna cena 1 kg żywca wieprzowego wynosiła w skupie 4,32 zł i była o 13,0% niższa od notowanej w analogicznym okresie 2014 r., a w obrotach targowiskowych wynosiła 4,48 zł wykazując spadek 9,3% stosunku do notowanej przed rokiem. Przeciętna cena zbóż podstawowych kształtowała się w omawianym okresie na poziomie 65,11 zł za 1 dt, tj. o 10,7% niższym od notowanej w analogicznym okresie roku 2014, a na targowiskach wynosiła 65,64 zł, za 1 dt. i była o 16,5% niższa od rejestrowanej w I półroczu ub.r.

W czerwcu 2015 r. za 1 kg żywca wieprzowego płacono rolnikom 4,43 zł w skupie, a na targowiskach 4,52 zł, tj. odpowiednio o 16,7% i o 10,5% mniej niż w czerwcu 2014 r.

Cena skupu zbóż podstawowych wynosiła w czerwcu br. 61,90 zł za 1 dt i była niższa o 13,4% od notowanej w czerwcu przed rokiem, a w obrotach targowiskowych kształtowała się na poziomie 63,30.zł za 1 dt, tj. o 18,8 % niższym od rejestrowanej w czerwcu 2014 r.

W 2015 r. opłacalność tuczu świń mierzona relacją ceny skupu 1 kg żywca wieprzowego do targowiskowej ceny żyta była na poziomie 7,9 (w czerwcu) i nadal utrzymywała się poniżej poziomu przyjętego za opłacalny dla tuczu świń, tj. co najmniej 10–11.


Tagi:
źródło: