Pogłowie trzody w Polsce
Jak zauważa Agencja Rynku Rolnego, spadek liczebności nastąpił we wszystkich grupach wiekowo-użytkowych, przy czym największy był w przypadku loch o 16%, w tym głównie loch prośnych o 17%. Sporo zmniejszyło się też pogłowie prosiąt o 13%, warchlaków o 12% i tuczników o 9%. Analizując zmiany liczebności poszczególnych grup, w następnych miesiącach w Polsce dojdzie do pogłębienia obniżki liczby świń.
Zmiany w pogłowiu zapowiadają również spadek krajowej produkcji żywca wieprzowego w 2016 r. Biorąc pod uwagę stan i strukturę pogłowia trzody chlewnej, IERiGŻ – PIB ocenia, że w pierwszej połowie 2016 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego mogła wynieść 1 090 tys. ton - 849 tys. ton mpc., czyli o 8% mniej niż w porównywalnym czasie 2015 r. W drugiej połowie 2016 r. produkcja może ukształtować się w granicy 1 050 tys. ton - 822 tys. ton mpc., a zatem o 10% mniejszej niż w tym samym okresie 2015 r.
Pogłowie trzody w UE
Unijne pogłowie trzody chlewnej w końcu 2015 r. (zgodnie z danymi Eurostatu) było o 0,4% większe niż przed rokiem. Zwiększyła się jedynie liczba warchlaków o 1,2% i tuczników o 0,1%. Zmniejszyło się z kolei pogłowie prosiąt o 0,2% oraz loch o 2%, w tym głównie loch prośnych o 2,4%.
Jak wynika z danych KE w pierwszym kwartale 2016 r. uboje trzody chlewnej w UE były tylko o 0,3% wyższe niż w tym samym czasie 2015 r. Biorąc pod uwagę odnotowane w UE zmiany w pogłowiu, zwłaszcza spadek liczebności loch i prosiąt w następnych miesiącach 2016 r. unijna produkcja żywca wieprzowego może być nizsza niż rok wcześniej.