Pogłowie trzody w Polsce
Jak zauważa Agencja Rynku Rolnego, spadek liczebnoÅ›ci nastÄ…piÅ‚ we wszystkich grupach wiekowo-użytkowych, przy czym najwiÄ™kszy byÅ‚ w przypadku loch o 16%, w tym gÅ‚ównie loch proÅ›nych o 17%. Sporo zmniejszyÅ‚o siÄ™ też pogÅ‚owie prosiÄ…t o 13%, warchlaków o 12% i tuczników o 9%. AnalizujÄ…c zmiany liczebnoÅ›ci poszczególnych grup, w nastÄ™pnych miesiÄ…cach w Polsce dojdzie do pogÅ‚Ä™bienia obniżki liczby Å›wiÅ„.
Zmiany w pogÅ‚owiu zapowiadajÄ… również spadek krajowej produkcji żywca wieprzowego w 2016 r. BiorÄ…c pod uwagÄ™ stan i strukturÄ™ pogÅ‚owia trzody chlewnej, IERiGÅ» – PIB ocenia, że w pierwszej poÅ‚owie 2016 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego mogÅ‚a wynieść 1 090 tys. ton - 849 tys. ton mpc., czyli o 8% mniej niż w porównywalnym czasie 2015 r. W drugiej poÅ‚owie 2016 r. produkcja może uksztaÅ‚tować siÄ™ w granicy 1 050 tys. ton - 822 tys. ton mpc., a zatem o 10% mniejszej niż w tym samym okresie 2015 r.
Pogłowie trzody w UE
Unijne pogÅ‚owie trzody chlewnej w koÅ„cu 2015 r. (zgodnie z danymi Eurostatu) byÅ‚o o 0,4% wiÄ™ksze niż przed rokiem. ZwiÄ™kszyÅ‚a siÄ™ jedynie liczba warchlaków o 1,2% i tuczników o 0,1%. ZmniejszyÅ‚o siÄ™ z kolei pogÅ‚owie prosiÄ…t o 0,2% oraz loch o 2%, w tym gÅ‚ównie loch proÅ›nych o 2,4%.
Jak wynika z danych KE w pierwszym kwartale 2016 r. uboje trzody chlewnej w UE były tylko o 0,3% wyższe niż w tym samym czasie 2015 r. Biorąc pod uwagę odnotowane w UE zmiany w pogłowiu, zwłaszcza spadek liczebności loch i prosiąt w następnych miesiącach 2016 r. unijna produkcja żywca wieprzowego może być nizsza niż rok wcześniej.