W największym stopniu, bo o 9% zmniejszyła się liczba prosiąt. Pogłowie loch na chów zmalało o 8%, w tym loch prośnych o 6%. Spadek pogłowia warchlaków i tuczników został złagodzony przez rosnący import prosiąt i warchlaków. W rezultacie pogłowie warchlaków i tuczników zmalało o niecały 1%.
Konsekwencją spadku pogłowia trzody chlewnej jest ograniczenie produkcji żywca wieprzowego w Polsce. IERiGŻ – PIB prognozuje, że w 2013 r. krajowa produkcja tego żywca wyniosła niecałe 2 mln ton, czyli 1,5 mln ton w.b.c., co daje 12% zniżkę wobec 2012 r. W mniejszym stopniu ograniczeniu uległ skup trzody chlewnej. Według danych GUS w 2013 r. do skupu dostarczono 1,458 mln ton żywca wieprzowego, a więc o 1% mniej niż w 2012 r.
Relacje cen żywca wieprzowego do targowiskowych cen zbóż oraz do cen mieszanek nadal są niekorzystne dla producentów trzody chlewnej. IERiGŻ – PIB szacuje, że w pierwszym półroczu 2014 r. produkcja żywca wieprzowego w Polsce może wynieść około 970 tys. ton, tj. 755 tys. ton w.b.c., a zatem o 1% mniej niż w pierwszej połowie 2013 r.
Natomiast KE przewiduje, że w 2013 r. unijna produkcja wieprzowiny była o około 1% niższa niż w poprzednim roku. Spadek cen zbóż, który nastąpił w 2013 r. może przyczynić się do wzrostu zainteresowania chowem trzody chlewnej. KE prognozuje, że w 2014 r. w UE produkcja wieprzowiny nieco wzrośnie.