| Autor: redakcja1

Ceny wieprzowiny lecą w dół w niemal całej UE

W październiku br. ceny reprezentatywne wieprzowiny zmniejszyły się w 20 krajach Unii, a zwiększyły w 7 pozostałych członkach Wspólnoty, przy czym ceny na Malcie pozostały niezmienne. Jak zauważa FAMMU/FAPA, przeciętna cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE kształtowała się w tym czasie w granicy 141,97 EUR za 100 kg, czyli była mniejsza o 3,2% niż we wrześniu 2015 r. i o 1% od średniej ceny z października 2014 r.

Ceny wieprzowiny lecą w dół w niemal całej UE

Ceny wieprzowiny w dół

W pierwszych dwóch tygodniach listopada br. zniżka cen na wspólnotowym rynku wieprzowiny jeszcze bardziej się pogłębiała. W październiku br. Największą miesięczną dynamikę spadku cen wśród krajów Wspólnoty zaobserwowano w Portugalii o 10,8%, Hiszpanii o 8%, Francji o 7,1%, Austrii o 5,2%, Polsce o 5,1%, Włoszech o 4,9%, Holandii o 4,2%, Belgii o 3,3%, Słowenii o 3,1%, Niemczech o 2,4%, Wielkiej Brytanii o 2,2%, Luksemburgu o 2,1%, Chorwacji o 2%, Łotwie o 1,9%, Irlandii o 1,7%, Cyprze o 1,6% oraz na Węgrzech o 1,6%. Największe miesięczne tempo wzrostu cen odnotowano z kolei w Rumunii o 2,7%, Szwecji o 1,5%, Danii o 1,4%, Estonii o 0,9%, Bułgarii o 0,8%, Czechach o 0,5% oraz na Słowacji o 0,1%.
 
W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w październiku br. kształtowała się na poziomie 137,94 EUR za 100 kg, czyli najniższym od stycznia br. i była o 4,8% mniejsza niż przed rokiem. Była ona równocześnie o 2,8% niższa od przeciętnej ceny reprezentacyjnej dla całej Wspólnoty. Cena wieprzowiny notowana w naszym kraju w październiku br. przewyższała o 3,8% średnią cenę reprezentatywną tego gatunku mięsa w Danii, a w odniesieniu do ceny wieprzowiny w Niemczech była o 5,3% mniejsza. Rynki poszczególnych krajów Wspólnoty są już przesycone wieprzowiną, co znacznie osłabia wzajemną wymianę handlową.
 
Jak wynika z danych Eurostatu, w pierwszych ośmiu miesiącach 2015 r. liczba ubojów żywca wieprzowego we Wspólnocie wzrosła o 3,1% w porównaniu do analogicznego okresu 2014 r. W Polsce poziom ubojów tych zwierząt zwiększył się o 5%, a w Niemczech o 1,9%. Zdaniem FAMMU/FAPA, tak wysoka podaż na rynku wieprzowiny wywiera presję na kraje Unii do dalszego spadku cen.



Tagi:
źródło: