Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w okresie od stycznia do maja bieżącego roku zmalał zarówno eksport jak i import wieprzowiną między Unią Europejską a krajami trzecimi w porównaniu z rokiem poprzednim.
Przywóz wieprzowiny z krajów trzecich do Unii Europejskiej ukształtował się w analizowanym okresie na poziomie 14,5 tys. ton w wadze produktu, co oznacza, że był o 4,1% mniejszy niż w tym samym czasie 2012 roku.
Największe ilości tego gatunku mięsa przywieziono z:
Jednocześnie kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie poza Unię około 1,2 mln ton wieprzowiny w wadze produktu, czyli o 2,2% mniej niż przed rokiem.
Największymi odbiorcami tego gatunku mięsa w pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku były:
-
Chiny – 280,7 tys. ton
-
Rosja – 294,5 tys. ton
-
Hongkong – 147,1 tys. ton
-
Japonia – 94,5 tys. ton
-
Ukraina – 49,2 tys. ton
-
Filipiny – 42,1 tys. ton
-
Korea Południowa – 41,5 tys. ton
-
Białoruś – 32,6 tys. ton
-
Stany Zjednoczone – 23,8 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl