Z krótkookresowej prognozy Komisji Europejskiej, z lutego 2017 wynika, że w 2017 r. produkcja trzody będzie niższa niż w 2016 r. o 76 tys. ton, a eksport zmniejszy się o 251 tys. ton. W wyniku czego podaż wieprzowiny po uwzględnieniu zmian w imporcie będzie o 173 tys. ton wyższa niż w 2016 r. Powodem spadku eksportu będzie nasilająca się konkurencja ze strony USA, gdzie na wyniku narastającej zwyżkowej fazy produkcji wieprzowiny doszło do głębokiej obniżki cen.
Ceny trzody chlewnej
W IV kwartale 2016 r. ceny trzody na amerykańskim rynku były o 17% mniejsze niż rok wcześniej. Podobna sytuacja nastąpi też w 2017 r. W grudniu 2016 r. pogłowie trzody w Stanach Zjednoczonych było bowiem o 3,7% większe niż rok wcześniej, w tym pogłowie tuczników o 4%. USDA szacuje, że produkcja wieprzowiny w całym 2017 r. będzie wyższa o 5%, a ceny niższe o 15 20%. Ważnym czynnikiem jest również osłabienie się dolara w odniesieniu do euro.
Jak wskazuje Danuta Zawadzka z IERiGŻ, w Polsce, zwyżka pogłowia która w grudniu 2016 r. w stosunku do grudnia 2015 r. wyniosła 4,9%, w tym pogłowia loch o 5,4%, będzie podstawą wzrostu produkcji o kilka procent w obrębie roku. Ta sytuacja będzie niewątpliwie niesprzyjająco wpływała na ceny, nie dopuszczając prawdopodobnie do analogicznego zwiększenia się cen, jakie będzie miało miejsce w UE-28. Dlatego ceny w Polsce wyrażone w euro mogą być o 2-3% mniejsze od cen w UE-28.
W styczniu 2017 r. cena trzody klasy E wyniosła w UE-28 151,69 EUR/100 kg wagi poubojowej, a w lutym 152,31 EUR. Cena styczniowa była większa niż rok wcześniej o 18,3%, a lutowa o 19,3%. Ceny polskiej trzody wyrażone w euro wyniosły odpowiednio 149,99 i 148,98 EUR/100 kg i były wyższe niż rok wcześniej o 21,3% i 18,0%. Ceny polskiej trzody stanowiły odpowiednio 99% i 98% średniej ceny unijnej.
Z dotychczasowych danych wynika, że w marcu cena w UE-28 może wynieść 156 EUR/100 kg, a w Polsce 153 EUR. Gdyby tak było to cena w UE-28 byłaby o 22% większa niż w marcu 2016 r., a cena w Polsce o 17%. Tym samym cena w Polsce byłaby, podobnie jak w lutym, o 2% mniejsza niż średnia cena w UE-28.
W marcu Komisja Europejska szacowała, że w II kwartale, cena trzody klasy E wyniesie w UE- 28 155,60 EUR/100 kg, w III kwartale 163,68 EUR, a w IV kwartale 152,11 EUR. W porównaniu do tych samych kwartałów poprzedniego roku cena w II kwartale byłaby większa o 12%, w III kwartale taka sama jak rok wcześniej, a w IV kwartale o 1% niższa. Jeśli ceny w Polsce byłyby o 2% mniejsze od ceny w UE-28, to wówczas ukształtowałyby się odpowiednio na poziomie 152 EUR, 160 EUR i 149 EUR.
Przy kursie wynoszącym 4,30, ceny skupu w Polsce wyrażone w złotych mogłyby w czerwcu zawierać się w przedziale 5,00-5,25 zł/kg wagi żywej, we wrześniu 5,10-5,45 zł/kg, a w grudniu 4,70-5,20 zł/kg. Oznaczałoby to, że wobec analogicznych miesięcy 2016 roku, cena w czerwcu byłaby wyższa o 2-7%, we wrześniu zawierałaby się w przedziale od poniżej 4% do 3% powyżej, cena w grudniu od 7% poniżej do 3% powyżej.