W pierwszym kwartale 2021 r. na rynku krajowym ceny zakupu trzody chlewnej wykazywały dynamiczny wzrost.
Z jednej strony był to wynik zwiększającego się zapotrzebowania eksportowego, a z drugiej wyższych kosztów produkcji, tj. zbóż i pasz. Po nieznacznym spadku w kwietniu br., cena żywca wieprzowego w maju 2021 r. ukształtowała się w granicy 5,42 zł/kg, a więc wyższym o 2,5% niż w kwietniu oraz o 2% niż przed rokiem. Na rynku krajowym trzodę chlewną nabywano od 5,12 zł/kg w woj. podkarpackim i 5,17 zł/kg w woj. podlaskim, do 5,82 zł/kg w woj. dolnośląskim i 5,71 zł/kg w woj. mazowieckim.
W czerwcu br. ceny ponownie zmalały. W zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 14–20 czerwca 2021 r. żywiec wieprzowy nabywano po 5,38 zł/kg, czyli taniej o 2% niż miesiąc wcześniej oraz o 3% niż przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MP