W Polsce ceny skupu trzody chlewnej, po odnotowanym spadku w styczniu br. w następnych miesiącach pierwszego kwartału się zwiększyły. Jednak w kwietniu 2020 r., w wyniku spadku dostaw do skupu, spowodowanego ograniczeniami związanymi z COVID-19 nastąpiła ich obniżka.
W miesiącu tym krajowi dostawcy za żywiec wieprzowy otrzymywali 6,08 zł/kg, a zatem mniej o 3% niż w marcu br., ale więcej o 6% niż przed rokiem. Najwięcej za trzodę chlewną płacono w woj. dolnośląskim - 7,15 zł/kg i lubuskim - 6,44 zł/kg, a najmniej w woj. śląskim - 5,63 zł/kg i lubelskim - 5,85 zł/kg. Zwyżka cen w stosunku do marca br. wystąpił jedynie w woj. lubuskim o 2,3% i opolskim o 0,2%, a największe miesięczne obniżki odnotowano w woj. śląskim o 8,7% i dolnośląskim o 8,1%.
W maju 2020 r. zaobserwowano dalszy spadek cen żywca wieprzowego. W zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w maju br. cena zakupu żywca wieprzowego wyniosła 5,20 zł/kg i była mniejsza o 13% niż w kwietniu br. oraz o 11% niż przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MP