Presję na wzrost cen wywierało spore zapotrzebowanie na wieprzowinę ze strony Chin, dotkniętych wirusem ASF, przy niskiej podaży surowca na rynku unijnym, w tym też w Polsce. W listopadzie 2019 r. krajowi dostawcy za żywiec wieprzowy otrzymywali 5,88 zł/kg w odniesieniu do 5,89 zł/kg w październiku. Był to poziom cen o 39% wyższy niż przed rokiem. Zwyżkę cen zaobserwowano w dziewięciu województwach, a ich poziom był zróżnicowany regionalnie.
Najwięcej za żywiec wieprzowy płacono w woj. dolnośląskim - 6,85 zł/kg, czyli o 17% więcej niż średnio w kraju i lubuskim o 10% do 6,45 zł/kg, a najmniej – w woj. kujawsko-pomorskim - 5,54 zł/kg i lubelskim - 5,65 zł/kg – odpowiednio o 6% i o 4% mniej niż średnio w kraju.
W pierwszej połowie grudnia 2019 r. zaobserwowano zwyżkę ceny zakupu świń rzeźnych. W dniach 9–15.12.2019 r. trzodę chlewną w kraju nabywano po 6,37 zł/kg,a więc drożej o 10% niż przed miesiącem i o 53% niż w porównywalnym tygodniu 2018 r.