Umowa o wolnym handlu między UE a Ukrainą, która ma wejść w życie z dniem 1 stycznia 2016 r., spowoduje prawdopodobnie zamknięcie rynku rosyjskiego dla ukraińskiej wieprzowiny.
Lukę w podaży mają zapełnić produkty mięsne z Brazylii, Chile i Chin, a także z produkcji krajowej. Dostawy ukraińskiej wieprzowiny stanowiły do tej pory ok. 4% rosyjskiego importu.
W pierwszej połowie 2015 r. Ukraina zwiększyła eksport wieprzowiny do Rosji niemal siedmiokrotnie w skali roku do 17 tys. ton. Stanowiło to prawie 90% ukraińskiego wywozu tego gatunku mięsa.
Jak wskazuje FAMMU/FAPA, wśród czynników wymienianych jako przyczyny zamknięcia rynku wymienia się również pojawiające się w dalszym ciągu ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) na Ukrainie.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl/DK