Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Zbiornik do adblue Truck Tank BI900
2013-12-13 -
Hak kulowy do Traktorka, Minitraktorka
2011-12-22 -
MANTER – ważenie i pakowanie
2016-05-04 -
Okna Inwentarskie stałe z szybą 70x40 cm
2012-03-26 -
Wozy paszowe SGARIBOLDI SQUIRREL 1200
2020-07-30 -
Ciągniki Kubota M8560
2014-04-04 -
Sorbent Spilkleen Oil Selective SB 18
2016-05-05
Największe ilości wieprzowiny wycofano z rynku niemieckiego i hiszpańskiego
Z dniem 26 stycznia br. w Dzienniku Urzędowym opublikowane zostało rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 2016/85 z 25 stycznia 2016 r. zawieszające składanie wniosków do prywatnego przechowywania wieprzowiny, przewidzianych w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2015/2334 - podaje FAMMU/FAPA.
Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny
Na podstawie analizy sytuacji rynkowej i stosowania tego systemu wsparcia, Komisja Europejska doszła do wniosku, że należy zakończyć przyznawanie dopłat. W okresie od 27 stycznia do 2 lutego 2016 r. składanie wniosków zostaje zawieszone. Wnioski złożone od 21 stycznia br., w przypadku których decyzja zostałaby podjęta w okresie 27.01-02.02.16 zostały odrzucone.
Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2016/132 z dnia 1 lutego 2016 r. uchyliło z dniem 3 lutego 2016 r. rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2334 z dnia 14 grudnia 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat, co oznacza, że mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny został z tym dniem zamknięty.
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w dniach od 4 do 20 stycznia br. w obrębie realizacji mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, największe ilości mięsa w magazynach zgromadziły Niemcy i Hiszpania. Te dwa państwa członkowskie UE wprowadziły do magazynów połowę z całkowitej ilości przechowywanego mięsa - 89,841 tys. ton.
Zaskakująco małe ilości przechowuje Francja i Belgia. Według przedstawicieli francuskiego sektora mięsnego, przyczyną nieznacznego udziału Francji w aktualnej edycji mechanizmu dopłat był m.in. zwiększenie się konsumpcji wewnętrznej za sprawą kampanii promocyjnych na początku tego roku.
Poza tym, możliwości składowania były we Francji ograniczone z uwagi na spore ilości mrożonego mięsa, które znajdowały się już wcześniej w magazynach, z ze względu kryzys na rynku w ostatnim kwartale 2015 r. Dodatkowym powodem była utrata ważnych rynków zbytu na francuską wieprzowinę, w porównaniu z Niemcami czy Hiszpanią. Skorzystanie z dopłat było więc mniej atrakcyjne dla Francji niż dla Danii, Niemiec czy Hiszpanii.
Obecnie z unijnego rynku zostało wycofane sporo więcej wieprzowiny, tj. 4,5% miesięcznych ubojów niż podczas poprzedniej edycji dopłat z marca 2015 r., kiedy zmagazynowano w sumie 67 tys. ton mięsa. Ze wszystkich produktów, w stosunku do których przyznawane były dopłaty, zgromadzono najwięcej nóg bez kości - 53,6% całości przechowywanego mięsa, tłuszczu - 9,7% i szynek - 8,3%.
Ostatnie dane Komisji Europejskiej wskazują, że obniżka cen notowana pod koniec 2015 r. został zatrzymany i są oznaki umiarkowanego wzrostu. Jak informuje FAMMU/FAPA, ceny reprezentatywne wieprzowiny na rynku unijnym w trzecim tygodniu stycznia br. wynosiły 128,4 EUR/100 kg i od początku roku zwyżkowały o 2%. W grudniu 2015 r. ceny wynosiły 126,2 EUR/100 kg i względem listopada zmalały o 6,3%, w ujęciu roku o 6%, a w ciągu 2 lat o ponad jedną czwartą.