Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Owijarka do bel kwadratowych 995TSR
2016-05-06 -
POSYPYWARKA PIASKU PRONAR PS-250
2011-07-20 -
Płaskie pasy napędowe
2013-07-10 -
Kultywator wirnikowy
2014-03-19
Możliwe wprowadzenie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny
Podczas obrad Rady Ministrów Rolnictwa UE w dniu 15 grudnia 2014 roku dyskutowano na temat trudnej sytuacji na unijnym rynku wieprzowiny, na którą wpływ miało m.in. rosyjskie embargo na import oraz nadprodukcja w niektórych krajach Wspólnoty – podaje FAMMU/FAPA.
Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny
Kilka państw członkowskich, jak Dania, Belgia, Francja, Polska, Węgry, Rumunia i Irlandia, przy wsparciu Austrii, Włoch, Cypru i Estonii, zaapelowało o wprowadzenie tymczasowego mechanizmu wsparcia w postaci dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Pozwoliłoby to na złagodzenie aktualnej nadpodaży na tym rynku, która przełożyła się na znaczny spadek cen.
Komisarz UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi Phil Hogan obiecał ponowne rozpatrzenie wniosku w odniesieniu do dopłat w styczniu 2015 r. Po raz ostatni mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny został uruchomiony w UE w lutym 2011 r. na 3 tygodnie.
Wprowadzenie takiego rozwiązania było ściśle związane z trudną sytuacją sektora wieprzowiny w wyniku gwałtownego wzrostu cen pasz, a także kryzysu dioksynowego w Niemczech i obniżenia się cen mięsa w wielu państwach członkowskich.